Wie is Valentijn?

Vrolijk balanceerde ik op mijn liefdeskoord. Rustig bewoog ik me vooruit. Geen blokkades, geen verwachtingen, in een staat van innerlijke balans. Het was prima. Totdat ik vanochtend het sleuteltje van mijn brievenbus omdraaide en ik mijn evenwicht verloor. Ik kantelde omver in de leegte van mijn brievenbus. Geen sprankeltjes liefde, enkel een telefoonboek uit 1999.

Mijn verwachtingspatroon rondom de liefde wordt op 14 februari compleet uit zijn verband getrokken. Ineens dagdroom ik over muzikale serenades onder een met rozenstruiken versierd balkon. Prinsen op witte paarden. Mijn haar dat zwiert zoals dat van Rapunzel, voordat ik hartstochtelijk mijn prins bespring. Eens per jaar, op 14 februari, wordt de wereld betoverd door Valentijn. Hij verwikkelt ons in een deken van liefde en laat ons massaal snakken naar anonieme liefdeskaarten, rode rozen of bonbons. Bonbons die op alle andere dagen niet eens lekker zijn. Maar wie is hij eigenlijk? Wie in hemelsnaam was Valentijn?

Tot op de dag van vandaag weet niemand precies wie hij is. Hij is de hoofdpersoon van honderden gouden legendes en mythes. De held van liefdesverhalen, die zich als bloesem verspreidden van volk tot volk. Het bekendste verhaal verwijst naar de priester Valentijn van Terni. Hij werd in de derde eeuw na Christus geboren in de buurt van Rome. Het was destijds oorlog en er mochten geen huwelijken worden gesloten. Valentijn vond liefde belangrijker dan de wet en zorgde in het geheim voor verbintenis. Hij werd benoemd tot liefdespriester, maar de machtige keizer was het hier niet mee eens. Op 14 februari 273 werd Valentijn onthoofd vanwege zijn liefdesdaden. Tientallen jaren later werd 14 februari bekroond tot de dag van de liefde. Inmiddels zijn de meeste mythes en legendes over Valentijn verstoft, maar toch vervult hij nog ieder jaar zijn rol. Ook vandaag tovert Valentijn onze wereld weer heel even om tot een liefdes-utopie, waarin er volop ruimte is voor schaamteloze romantiek. Hij opent de achterste klepjes van ons hart en laat ons wankelen op de flinterdunne lijn tussen verwachtingen en teleurstelling. Dit maakt hem tot een man van liefde, toenadering en desillusies.

Valentijn: een man van onnozele verwachtingen die mij laat kantelen op mijn liefdeskoord. Of ik nu duikel in een zee van liefde of neerstort in een lege brievenbus, door Valentijn open ik mijn hart en voel ik het leven. En morgen? Dan is hij verdwenen, zijn mijn verwachtingen verloren en ben ik mijn lege brievenbus vergeten. Morgen balanceer ik weer rustig verder op mijn liefdeskoord.

Geschreven door Marijke Bleijswijk. Gepubliceerd door VW Mag.