Het meisje bij de tramhalte

Haar zuurstokroze Gucci loafers reflecteren in het regenwater. De wind speelt met haar kasjmieren sjaal en gerafelde jeans. De tram nadert en ze draait zich om. “A girl is a gun” staat er in sierlijke gouden letters op haar volumineuze bomberjack geschreven.

Clashende stijlen, botsende stoffen en tegengestelde volumes zijn kenmerkend voor het huidige straat- en modebeeld. Afgelopen seizoen werden de modellen van Acne Studios en Balenciaga gehuld in extreem grote, Michelin-achtige, jassen en smalle pantalons. Dit seizoen spant Gucci de kroon. De Spring/Summer collectie 2017 bestaat uit een mix van stoffen en dessins. Oriëntaalse borduursels, zwart fluweel, licht chiffon en slangenprint smelten moeiteloos samen. Ook de Instagram-feeds van vele bekende bloggers worden getypeerd door een mix van stijlen. Lizzy van der Ligt draagt haar luipaardcoat elegant boven een groene Adidas-jogging. De zichtbare tegenstellingen in de modewereld lijken een verwijzing naar onze paradoxale maatschappij.

De wereld bestaat altijd al uit tegenstellingen, maar toch lijken ze in de huidige tijdsgeest steeds groter te worden. De vrijheid in de westerse wereld heeft geleid tot (nieuwe) stromingen die specifieke idealen nastreven. Aanhangers van verschillende stromingen hebben duidelijke kernwaarden en deze staan, vaak onbewust, lijnrecht tegenover die van andere groepen. Zo wil de genderbender de geslachtsrol verwerpen, terwijl de moderne feminist met trots haar vrouwelijkheid benadrukt. Met uitdrukkingen zoals “a girl is a gun” zet de feminist de paradox tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid op scherp. Daarnaast kent onze maatschappij tegengestelde iconen die beide het (schoonheid)-ideaal bepalen. Kim Kardashian is het boegbeeld van de consumptiemaatschappij, waarin nep nog altijd verkozen wordt boven echt. Status wordt toegekend aan geld, uiterlijk en materialisme. Vrouwen als Alicia Keys en Sophie Hilbrand verwerpen de wereld van gecontourde gezichten en cosmetische chirurgie. Puurheid en persoonlijke ontwikkeling zijn voor velen dan ook het nieuwe statussymbool. De tweedeling in onze maatschappij is ook te herleiden aan het feit dat de strijd voor gelijkheid tussen rassen nog steeds niet gestreden is. Nederlanders zijn bang om tradities kwijt te raken en allochtonen voelen zich nog niet altijd volledig geaccepteerd.

Wordt de paradox tussen verschillende stromingen in de toekomst nog groter? Misschien, maar dit hoeft zeker niet altijd tot meer conflicten of afstand te leiden. De modewereld laat zien dat clashende opvattingen en kernwaarden zich prima kunnen mengen. Tegenstellingen maken elkaar juist sterker. Dat meisje bij de tramhalte, ze is een wandelend kunstwerk en de spiegel van onze maatschappij.

Geschreven door Marijke Bleijswijk. Gepubliceerd door VW Mag.