De mystieke zoektocht naar meer in het universum

Weg van de snelheid, de drukte en die onnodige overload aan impulsen. Weg van geldwolven en onnozele machthebbers die onze planeet beheersen. Weg van deze uitgeputte aardbol, zwevend door het vrije universum. Een spirituele reis, op zoek naar verbinding en bezinning in een golf van innerlijke rust.

Onze maatschappij heeft haar burgers er na de secularisatie van overtuigd dat het materiele rijk het enige rijk is. Gevolg van deze onbezielde visie: een samenleving waarin mensen worden geforceerd tot een onnatuurlijk snel leven, waarin continu gestreefd wordt naar geld en succes. Gelukkig zie ik binnen mijn generatie een stroming van moderne spiritualiteit opkomen. Er wordt gebroken met de materialistische leefstijl door verbinding te zoeken met de ziel, met elkaar en het universum. Eeuwenoude tradities zoals meditatie, yoga of tantra worden herbeleefd in de hedendaagse, vaak stadse, context. Deze spirituele beweging wordt gepopulariseerd door jonge (online) influencers. Op Instagram sporen rolmodellen, zoals @isabellamachine, hun volgers aan tot een spirituele leefstijl. En binnen de muziekscene is FKA Twigs, met haar magische uiterlijk, teksten en clips, het boegbeeld van deze immateriële bovenzinnelijke beweging. Omdat jongeren elkaar motiveren tot bewustzijnsverruiming keert sereniteit terug in onze door snelheid opgejaagde wereld. Willen we onszelf niet verliezen in de hedendaagse hectiek, dan lijkt mij dit precies wat onze – altijd drukke en prestatiegerichte generatie – nodig heeft.

De zoektocht naar meer in het universum wordt op uiteenlopende manieren gerealiseerd. Opvallend is dat het gebruik van natuurlijke (psychedelische) drugs als tool voor bewustzijnsverruiming lijk te normaliseren: scrollend door mijn Instagramfeed viel mijn blik onlangs op een gesponsorde Ayahuasca reclame. Ook het feit dat er speciale Ayahuasca ceremonies voor de millennial-doelgroep worden georganiseerd wijst op een groeiende behoefte aan spiritualiteit binnen onze generatie. Het gaat niet langer om een simpele space, maar om het gevoel van verbinding vanuit de innerlijke ziel. Ook een “natural high” lijkt steeds populairder te worden. Door ademhalingsoefeningen, het nuttigen van cacao of andere plantaardige middelen wordt een zwevende reis door het universum gerealiseerd. De festivalindustrie speelt in op het veranderde drugsgebruik en de opkomende behoefte aan verbinding. Zij transformeren muziekfestivals tot echte belevenissen, waarbij spirituele ervaringen en magische ontmoetingen centraal staan.

Je zou je af kunnen vragen of de toename van spirituele ervaringen en het veranderende drugsgebruik een vorm zijn van vluchtgedrag. Maar ik vind van niet. De aardbol wordt “escaped” vanuit een dieperliggende behoefte en een hoger gelegen doel. Door op zoek te gaan naar meer in het universum, leren we onszelf en onze omgeving beter kennen. Juist hierdoor belanden we weer met beide benen op de grond.

Met liefde verwisselt de moderne idealistische hippie het materialistische rijk voor het vrije universum. Dit door de aardbol – voor even – te verlaten en te breken met de hedendaagse snelheid en opgelegde materialistische idealen. Er wordt weer geleefd vanuit de ziel, in harmonie met onszelf én de wereld om ons heen.

Geschreven door Marijke Bleijswijk. Gepubliceerd door VW Mag.